mardi 29 avril 2014

Anzac

Niin että mikä ihme? Täällä oli viime viikonloppuna Anzac day eli Australiassa ja Uudessa Seelannissa juhlittava sotilaiden muistojuhla. Tähän pohjana on eräs ensimmäisen maailman sodan aikainen taistelu, jossa aussi- ja seelantijoukot yrittivät hyökätä Turkkiin Gallipollissa ja no, huonostihan siinä kävi. Samalla juhlistetaan ja muistellaan kuitenkin myös kaikkia Australian sotilaita, joten isot bileethän siitä seuraa.

Ettei mikään kävisi turhan yksinkertaiseksi päivä alkaa klo 5.30 pidettävällä muistopalveluksella ja sen jälkeen kaikki suuntaa aamupalalle jonnekin ravintolaan. Lisäksi kyse on suunnilleen koko väestöstä eikä vaan parista hemmosta. Mun työpäivä alkoi siis pirtsakasti jo klo 6 parin tunnin yöunien jälkeen. Tosi huonolla säkää silloin myös satoi aika kivasti niin että en jaksanut mennä edes nappaamaan kuvaa seremoniasta vaikka siitä ohi kuljinkin.

Aamupala alkoi tietty oluella ja kuoharilla asianmukaisesti! Mulle ei olisi kyllä tullut mieleenkään niin aikaisin aamulla (ennen seiskaa taisi tulla eka kaljatilaus) eikä varsinkaan siinä sateenkosteassa kylmyydessä.

Tällä vauhdilla ilmeisesti jatkui monienkin koko päivän rytmi. Vuoroni loputtua alkuiltapäivästä oli kyllä pakko ottaa pienet tirsat ennen kuin mihinkään jaksoi. Kuudelta illalla olin sitten minäkin radalla todistamassa tätä juhlintaa. Täällä muuten alkaa biletys aina ihan toooosi aikaisin, joinain päivinä baarit saattaa mennä jo klo 22 kiinni! Silloinhan me ollaan vasta aloittelemassa Suomessa ja tukkakin on miten sattuu. Kyllä mulla oli aluksi totuttelemista. Siinä meni sitten Anzac-päiväni riehakasta menoa todistaessa. Itse olin kiltisti kotona jo hyvästi ennen puoltayötä. Ja oikein hyvä niin. 

Nyt oon ollut vähän vastoinkäymisiä ja esim. puhelimeni tippui lattialla ja meni pimeäksi. Sitä oli tosin käyttänyt jo kaveri ja sen kaveri, joten olenpa taas palannut vanhaan blackberryyni. Ja sehän on luonnollisesit ainut puhelinmerkki koko maassa, jossa sim-kottini netti ei toimi. Australia. 

4 commentaires:

  1. Vautsivau, onpas täällä blogin puolella tapahtunut vaikka mitä - viimeksi kun kävin lukemassa postauksia olit vielä siellä Bordeauxssa :D

    Aussina onkin kiva seurata seikkailujasi sielläpäin maailmaa :)

    Kun Bordeaux on sinulle tuttu paikka niin olisiko sinulla vinkata viikon lomareissulle vinkkejä? Elokuun alkupuolella (jep, se pahin turistiaika :D) olisi tarkoitus lentää viikoksi Bordeaux:n kaupunkiin juhlistamaan pyöreitä 30-vuotissynttäreitä. Must listalla olisi ainakin Dune du Pyla, rantakaupunki Arcachon (jossa voisi yöpyä yön tai kaksi), viinitilavisiitti jne. Semmoista rentoa olemista, syömistä ja nauttimista elämästä :)




    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. On ehtinyt tapahtua! Kiva kun löytyy muita täältä maailman alta :)

      Musta elokuu ei ole hirveän paha Bordeauxssa sillä kaikki kaupunkilaisetkin matkustaa johonkin lomille. Useat paikat saattaa olla kiinni tosin, että voi rajoittaa. Joo kannattaa käydä Pylan dyynillä, Arcachonissa on varmaan silloin ihan törkeä ryysis, kannattaa varata aikaa sinne menoon. Me käytiin rannalla aika usein sunnuntaisin kuten kaikki muutkin ja illalla kesti siinä 45km matkassa jotain kaksi tuntia. Arcachonissa on myös turistihinnat että kannattaa katsoa mitä ostaa sieltä ja mitä muualta.

      Bordeauxssa suosittelisin käymään sunnuntaiaamulla (ennen klo14) markkinoilla syömässä Chartrons-ratikkapysäkin vieressä, joen rannalla. Halpoja ja hyviä ostereita mutta muutakin löytyy ja viiniä saa ostettua suoraan tuottajalta (niiden ostereiden kaa nautittavaksi). Siitä voi sitten kävellä jokea pitkin kaupungin toiseen päähän ja pysähtyä ihmettelemään menoa Miroir dEaulle. Jos ette ehdi tuonne, käykää ihmeessä nauttimassa mahtavia mereneläviä (löytyy myös paistettua tonnikalaa, lohta, simpukoita ja ranskiksia nam ym ) Le Rince Doigts-ravintolassa, niitä löytyy kaksi: Place du Palais ja sitten läheltä Fernand Lafargue-aukiota. Jos näette tumman, parrakkaan omistajan Mathieun töissä, voitte kertoa terveisiä Ikealta. Heillä oli ainakin ennen diili 20e niin paljon kun jaksaa syödä koko sununtaina ja saattaa olla muinakin viikon iltoina. Hienompaa ruokaa kannattaa käydä maistamassa Gabriel-ravintolassa Place du Boursella, heillä alakerrassa bistro ja yläkerrassa onko se yhden tähden ravintolasali. Erinomaista ruokaa ja viiniä saa myös ravintolasta Le Vin Rue Neuve, ei mitään kauheaa mättöä vaan laadukkaita raaka-aineita, hyvää viiniä ja kiva tunnelma. Sijaitsee pienellä kadulla, mutta kuitenkin ihan keskustassa. Bordeauxn hipstereiden keskuudessa on erittäin suosittu Rue St.Remilla sijaitseva Brasserie Bordelaise, josta saa juurikin sitä isoa ja hyvää lihapihviä ja Bordeauxn punkkua kaikissa hintakategorioissa.

      Jos teillä on auto käytössä niin kannattaa seikkailla merenrantaa pitkin Pylan dyynistä eteenpäin ja kurvaista jollekin pikkutielle, josta saattaa päätyä jollekin vähemmän tunnetulle rannalle jossa voi sitten rauhassa sompailla. Jos ette mene Arcachoniin, voitte mennä myös niemen toiselle puolelle Cap Ferretiin. Aika samanlaisia, itse tykkään ehkä Arcachonista kylänä enemmän, siellä on enemmän kivaa pikkakrääsää hypisteltävänä :)

      Ja ehdottomasti viinitilavierailuille! Ota yhteyttä niihin tiloihin etukäteen niin että järjestät visiitin jo ennen sinne menoa, Useat paikat on auki vaan varauksesta jolloin voidaan järkätä tilavierailu joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Medocin alue (ja Margaux, Pauillac, St.Julien, St.Estephe) Bordeauxta pohjoiseen on oma suosikki, paljon hyviä punaviinejä ja kannattaa maksaa yhdestä huipputilavierailusta. Kannattaa myös varata tosi aikaisin, yritin kerran järkätä meille vierailua kun suomiystäväni tuli kylään mutta kaikki ajat oli jo buukattuja kuukautta ennen. Nämä voi olla vähän turistijärkätyn tuntuisia mutta sitten kun käy pienellä tilalla niin tulee kivaa vaihtelua. Toinen kiva idea on käydä St. Emilionissa, joka on söpö kylä, jossa voi käydä lounaalla viinitilavierailujen lomassa ja vähän haahuilemassa, Löysin tällaisen sivun http://www.bordeauxwinetrip.com/Recherche/Index

      Jos haluaa käydä viinilasillisella Bordeauxssa: LOenolimit, pl Fernand Lafargue: nuorempaa porukkaa ja rennompaa menoa, Max Bordeaux cours de l Intendance, grand cru huippuviinejä lasissa, CIVB eli Bordeaux viinien ammattiliiton viinibaari Quinconces-aukiolla. Suosittelisin välttää syömistä pl St Pierren tai Parlamentin (Totto on hyvä tosin) aukiolla (no, aurinkoisella aukiolla on tietty ihan kiva istua), mutta erityisesti kadulla rue des faussets jossa voisi sanoa että kaikki ravintolat on ihan karseita! Minä ja kaverini ollaan kokeiltu monia ja aina ihan hirveää ruokaa. Kerran istuttiin siinä terassilla kun rotta vipelsi jalkojen alla ja kurkisti vielä kämppikseni laukkuun joka oli siinä maassa! Olikohan tässä kaikki vinkit...

      Supprimer
    2. Unohtui vielä sanoa että Pl.St Pierrelle vievältä kadulta löytyy mahtava viinibaari 4 coin du monde, sellainen keskihintainen. Löytyy laseittain kallimpaakiin viiniä mutta aika paljon myös alle kympin lasillisia. Tekevät myös pientä purtavaa, juustolautasia jne (aina mun tulee tilattua). Kannattaa varata pöytä jos haluaa mennä suosittuun aikaan, sillä tämä paikka täyttyy äkkiä.

      Supprimer
  2. ISO kiitos näistä loistavista vinkeistä Ella! Pakko näyttää avopuolisolle illalla. Nyt kyllä innostuin vielä enemmän Bordeaux:sta :D

    RépondreSupprimer